Suomen Psykomotoriikkayhdistys ry

«

»

Liikkumista, leikkiä, iloa eri ympäristöissä

Suomen Psykomotoriikkayhdistys juhlisti Euroopan Psykomotoriikka päivää 19.9.2018 ”Psykomotoriikkaa – LIIKKUMISTA LEIKKIÄ ILOA – Eri ympäristöissä” koulutuksen merkeissä.

Koulutuksessa käsittelimme Psykomotoriikkaa toimintatapana sisällä ja ulkona. Lähtökohtana Hunnekensin ja Kiphardin (1976) määrittely psykomotoriikan tarkoituksesta:

”Oppimis- ja kypsymisprosessissa tarvitaan aina iloista lapselle suotuisaa ilmapiiriä. Prosessin keskipisteenä on oma keho varhaisempien havaintojen kohteena ja välineenä. Mitä aikaisemmin lapsi saa mielihyvänsävyisiä kokemuksia omasta kehostaan ja liikkumisesta, sitä aikaisemmin hän myös löytää itsensä”.

Osallistujia oli leikkipuistoista, päiväkodeista ja Liikkuvan arjen rakenteita varhaiskasvatukseen hankkeesta Essi ja Tomi.

Sama koulutus on juhlistanut myös kahtena vuonna aikaisemmin Euroopan Psykomotoriikka päivää syyskuussa.

Järjestimme koulutuksen Helsingissä päiväkoti Violassa, jossa aloitimme pihalta.

Päiväkoti Violan piha on toteutettu lasten suunnitelmien mukaisesti.

Violaan on myös rakennettu yhdessä kierrätyskeskuksen kanssa liikuntapaikkarakenteluvälineitä.

Liikuntapaikkarakentelu välineet pk Violan pihalla (kuva Tomi Lempiäinen)

Liikuntapaikkarakentelu (Die Bewegunsbaustelle K. Miedzinski), joka varhaiskasvatuksen kielessä usein muuntuu liikuntaleikkirakentelupaikaksi, kiinnosti kovasti.
Liikuntaleikkirakentelupaikka toiminta lähtee psykomotorisesta ajattelusta.

Lapset yhdessä tehden liikkuvat, toteuttavat suunnitelmia ja käyttävät tehtyjä ”ympäristöjä”.

Koulutuksen vetäjä Päivi Jormakka käpyjen kanssa, lasten asettamat kävyt (kuva Teija Björkell)

Materiaalina voivat toimia pahvilaatikot tai limsakorit ja muuttolaatikot.

Laudat, kepit, oksat, vuoden 2010 jälkeen valmistetut autonrenkaat:, ”euron” lavat tai pienemmät tiilen kuljetuslavat, kaapelikelat ja putket sekä kestävät kankaat laskuvarjokangas tai telttakangas ja paksut narut ovat hyviä välineitä. Niitä saa rakennustyömailta, puisto-osaston harvennusten jäljiltä ja laskuvarjokangasta voi kysellä vaikka puolustusvoimilta.

Liikuntapaikkarakenteluun on rakennettu välineitä esim. Violan laatikot ja laudat (ks. kuva yllä). Valmiina voi löytää myös Ebeneser -säätiön pihalta isosta laatikosta isot Fröbelin palikat (ks. kuva alla).

Ulkopalikoiden julkistamistilaisuus Ebeneser säätiön pihalla (kuva Päivi Jormakka)

Yhdessä tehden sekä motoriset taidot harjaantuvat että yhteistyö- ja kaveritaidot kehittyvät yhteistyön, sopimisen, suunnittelun ja ajatusten jakamisen kauttaja+ yhdessä konkreettisesti tehden – siksi välineet mielellään isohkoja!

Ilo, omatoimisuus, oma-aloitteisuus sekä luovuus, uskallus osallistua ja tehdä esityksiä ja näin oman arvon tunne kehittyvät – monenlaisia lapsia tarvitaan, jotta yhteinen tavoite saavutetaan.

Tätäkin koulutusta voi tlata Suomen Psykomotoriikka yhdistykseltä.